Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Jacek Na Tabmoc Al Throm Wiesław Kubiak Tomasz Kranz MonikaM2 anna janikowska janikowska (3976 niezalogowanych)
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
rzecz w tym że w nl coraz to mniej fachowców a coraz więcej takich co "szybko się uczą " i "cięzko pracują"

sam jestes takim fachofcem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Jesteś cysiek w błędzie. Ja jestem z czasów jak się robiło papiery na fach , i na piekne oczy ich nie dawali .Uczyłem młodych norasów tomrerskiego fachu. Ale wolę w Holandii kopać rowy niż jechać na dwa tygodnie do Bergen czy dalej , i jeszcze za stawkę pomocnika. Co to to nie, niech sobie flądry z agencji same zapieprzają jak są takie mądre. Myślą że będa mieli na skinienie za małą stawkę fachowca. Niedoczekanie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Tabmoc Al Throm
(joshua)
Wiking
Maciej - po pierwsze mam imie, które widnieje po lewej. Po drugie nie - nie kończy mi się zasiłek - bijstanduitkering przysługuje az znajde prace, wiec teoretycznie mogę do emerytury siedzieć z założonymi rekami i mieć gdzies, ale nie chce. Rejon do d... Słabe zarobki, jak pisałem dostaje za siedzenie w domu 1300, za robote masz max 420 tygodniowo wiec policz ...
Co do twojego prostackiego "won" odnosić się nie będę. Będę jednak wdzięczny jak się będziesz trzymał ode mnie z daleka - chamstwa nie znoszę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
wiec jak masz na imie Tomasz to jeszcze raz powtrze żebys zabrał sie do pracy, myslisz że tutaj przyjedzesz sobie i bedziesz psuł opinie ludzi tych co nie korzystają z zasiłków

Won nierobie !!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Tabmoc Al Throm
(joshua)
Wiking
Myslę, ze tacy jak ty psuja opinie Polakom. Znam takich jak ty - zawistnych roboli z zapuszczonym bebzonem. SHALOM
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
jak ty psuja opinie Polakom

No bo najlepiej siedziec na zasiłku i brać kase od panstwa, popierdzieliło sie chyba we łbie. Myslisz cwaniaku ze tutaj tak bedzie, teraz w Nav sie pozmieniało, Powiedz co Ty sobą reprezentujesz ? Ktoś ma Ci tu doradzać jak siedziec na zasiłku w norwegii bo dupy do roboty sie nie chce ruszyc. A kysz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Właśnie w Holandii też zakręcają kurek z socjalem. I pan Tomasz ściemnia że może sobie brać zasiłek bezterminowo. W Holandii jest już ograniczenie do 24 miesięcy. Pózniej jak nie jest samotną matką to nic nie muszą dawać. Niekoniecznie trzeba zakładać że pan Tomasz jest sępem socjalnym. Po prostu rynek pracy w Holandii jest w dokumentnym rozkładzie. Takie miejsca jak np. sortownia śmieci , gdzie kiedyś robili wyłącznie ex kryminaliści czy świeżo przybyli azylanci z Afryki , i gdzie wysyłano wycieczki ze szkół żeby pokazać młodzieży jak się można stoczyć, to teraz jest interesujące miejsce pracy nawet dla orginalnego Holendra bo praca jest stała. W fabrykach gdzie kiedyś na stanowiska fizyczne była autentyczna łapanka bo Holender był zainteresowany wyłącznie pracą biurową lub kierowniczą, to zrobiła się atrakcja. Ponadto wiele takich miejsc pracy w fabrykach zostało wypartych przez automaty i pracowników tymczasowych m.in. z Polski. Pan Tomasz wie że dobrej kasy w Holandi nie wyda zarobić to sobie wykombinował że pojedzie do najbogatszego kraju śwaita jak sie przyeło mówić o norwegi i tam będzie trzepał kasiorkę. Problem w tym że takich cwanych jest na pęczki z wielu krajów dostać robotę to coraż cięższa sprawa. Pan Tomasz nie chce po prostu przejadać oszczędności i myśli że załatwi sobie transfer zasiłku i w 3 miesiące znajdzie pracę. Przy dobrzych wiatrach może coś znajdzie ale nie wie jeszcze że to nie będzie żadna stałka tylko jakieś badziewia z agencji gdzie się wychodzi po odliczeniu kosztów i zarobków na zero lub minus. Tak jak w agencjach w Holandii.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Tabmoc Al Throm
(joshua)
Wiking
Czy ty umiesz czytać??? Ja nie mam zamiaru siedzieć na zasiłku, chce po prostu wykorzystać taka możliwość aby znaleźć lepiej platna prace niż w holi. I tyle w temacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Tabmoc Al Throm
(joshua)
Wiking
Nie zabardzo rozumiem twój ton
Po pierwsze, mylisz się w Holandii każdemu mieszkańcowi przysługuje bijstanduitkering w rzypadku długiej niezdolności do pracy, lub długiego jej braku. To nie jest zasiłek dla bezrobotnych tylko zasiłek który otrzymuje się jeżeli zasiłek dla bezrobotnych się zakonczyl a ty nadal poszukujesz pracy lub gdy nie masz prawa do zasiłku dla bezrobotnych a utraciles prace lub jesteś absolwentem bezrobotnym.
Nie wiem o co ci chodzi z tym cwaniactwem. Czy cwaniactwem jest poszukiwanie lepszego bytu dla swojej rodziny? Czy sam siebie tez uważasz za cwaniaka, bo według swojej filozofii jesteś nim.
"takich cwanych jest na pęczki z wielu krajów" - to nie cwaniacy tylko ludzie poszukujący nowych miejsc, nowych nadziei i nowych możliwości realizacji marzeń.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Moim zdaniem mój ton jest tylko przedstawiający sprawę wg mojego stanu wiedzy. Co do długoterminowego zasiłku to jest istotna różnica i czy to renta z powodu niezdolności do pracy czy zapomoga dla osób bez szans na pracę z innych powodów. W Holandi już dawno zaczęli tępić lewych rencistów, tak że o to nie jest łatow i prosto. A drugą zapomogę jak nie jesteś obywatelem holenderskim to mogą ci pradłużać ale nie muszą. Po za tym jej brakuje sporo do 1000E, no chyba że jest przypadek mamusi z przychówkiem a tatuś poszedł w siną dal albo jest całkiem nieznany. Dalej: to jest różnica znaczeniowa między cwaniactwem a cwanością. W cwaności nie ma nic złego. Tylko pisże że po tych 10 latach od otworzenia granic dla Polaków i innych to cwanych się znalazło multum. Jak przyjechałem kiedyś pierwszy raz do Norwegi to osób świeżyh z Polski by w mieście 30.000 nie doliczył nawet do 20-tu. A o pracę było łatwo. Już rok pózniej nie było zbyt łatwo. Już na rybach w weekend przychodzili ludzie z Polski się spytać czy da sie kogoś dokręcić do roboty. A teraz na ofertę badziewia z agencji wpływa sporo aplikacji . A taka praca jest coraz słabiej opłacalna ,bez nadgodzin, rwana, przy potrąceniu za pokój 5-6 tys. nok , przy swoich kosztach dojazdów , drożejącym wyżywieniu (to nie Holandia gdzie nawet w markowym spożywczaku napchasz reklamówy za tanie pieniążki).
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok